Werkstede Arcloza - Sinds 3 generaties

Restauratie

Reiniging & restauratie van schilderijen in eigen atelier

Bij ons kan u sinds 3 generaties terecht voor het reinigen, restaureren en conserveren van schilderijen op doek of paneel.

We onderscheiden 3 type's van werkzaamheden die we hieronder zeer beknopt zullen beschrijven:


Het reinigen (opfrissen) van een schilderij

Hier wordt de atmosferische vervuiling nl. aanslag van luchtvervuiling zoals nicotine, stof, enz. verwijderd.


De restauratie van een schilderij

Dit is een zeer omvangrijk gebeuren en wordt bepaald door de aard en de toestand van het schilderij. Beschadigingen van welke aard ook worden terug hersteld, de verkleurde oude vernislaag vakkundig verwijderd, eventuele lacunes en beschadigingen aan de picturale verflaag worden terug met kleurvaste pigmenten op kleur gebracht.
Indien het noodzakelijk is, wordt de originele drager voorzien van een steundrager, een bedoeking met omkeerbaar procédé welke wij uitvoeren met een vacuümpers, ontwikkeld voor de restauratie.
Hierdoor kan men ook pasteuze schilderingen vakkundig bedoeken. Het strijkijzer is dan ook overbodig.


Conservatie van een schilderij

de nodige ingrepen worden hier uitgevoerd zodat het schilderij voor generaties kan blijven voortbestaan.
Deze ingrepen worden vooraf in detail onderzocht.Algemeen:

Het werken aan een schilderij is geen sinecure en vergt zowel een degelijke academische opleiding als praktische ervaring en wordt volledig door ons in eigen atelier uitgevoerd. Voor meer informatie en vrijblijvend advies bent U welkom in onze zaak.

Reiniging & restauratie van kunstwerken op papier

De reiniging en eventuele restauratie van grafiek, aquarellen, affiches, ... , kortom alle kunstwerken op papier, is in de academische opleiding een specifieke richting.


Papier dat aangetast is door zuren (bruine vlekken), waterschade, beschadigingen van welke aard ook, kan gereinigd worden en indien noodzakelijk gerestaureerd worden. Oppervlaktereiniging, maroufleren (verstevigen) met Japans papier, inzetten van ontbrekende stukken en inkleuren, ontzuren, bufferen, ... zijn maar enkele werkzaamheden. Ook hier geldt de regel: “Niet meer uitvoeren dan nodig, wel voldoende om het kunstwerk in een zo goed mogelijke staat te brengen en te behouden”.


Deze bijzondere technieken vragen ook hier een degelijke opleiding en ervaring, maar ook een portie passie en liefde voor het vak. Hiervoor werken wij samen met een gespecialiseerde papierrestauratrice die over al deze vaardigheden ruimschoots beschikt.


Wij bieden u de meerwaarde om het werk – indien nodig – vakkundig uit de lijst te halen, conserverend te herinlijsten en de restauratie ervan volledig af te handelen.


Meer informatie hierover verstrekken wij u graag in onze zaak.